ANASAYFA       SONDAKİKA       GÜNDEM       MAGAZİN       SİYASET      

11 Nis 2016

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya oluyor!


Merkez Bankası Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın getirileceği iddia edildi. Başbakan Davutoğlu, MB Başkanlığı'na Murat Çetinkaya'nın atanması için kararnamesinin imzaya açılması talimatını verdi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da doluyor. Göreve gelecek yeni Merkez Bankası Başkanı'nın Murat Çetinkaya olduğu iddia edildi. Üst düzey iki yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, Davutoğlu'nun talimatıyla Çetinkaya'nın atanmasını öngören kararname bugün Şanlıurfa'da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılacak.

BAŞÇI'YLA İLGİLİ FLAŞ HABER

Öte yandan Reuters'ın haberine göre Erdem Başçı OECD nezdinde büyükelçi olarak atanacak.

ODTÜ'LÜ GİDİYOR, 'BOĞAZİÇİ'Lİ GELİYOR

ODTÜ mezunu olan Erdem Başçı'nın yerine gelecek olan Murat Çetinkaya Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Çetinkaya, Başbakan Davutoğlu'yla aynı bölümden mezun.

DOLARDA HIZLI DÜŞÜŞ!

Kararın açıklanması ile dolarda net bir düşüş gözlemlendi. Günün ilk yarısında 2,84 seviyelerinde tamamlayan dolar/TL kuru hızla 2,82 seviyelerine çekildi

BORSADA YÜKSELİŞ HIZ KAZANDI

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günün ikinci yarısında 83.600 puanı aştı. BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,12 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 83.424,81 puan ile girmişti. Sürekli müzayede işlemlerinin tekrar başlamasının ardından yükseliş eğilimini sürdüren endeks, 83.632,15 puana kadar çıktı. Analistler, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı ile ilgili açıklamasının ardından döviz kurlarının gerilediğini, Borsa İstanbul'da ise alımların devam ettiğine dikkati çekti.

MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?



1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürmektedir. Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu.

2003 yılından itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev aldı.

4 YILDIR BAŞKAN YARDIMCISIYDI

Çetinkaya 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012 tarihinden beri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görevini yürütüyordu.

ERDEM BAŞÇI KİMDİR?


1966 yılında Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde 1983 yılında tamamladı. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987 yılında yüksek şeref derecesiyle mezun olan Başçı, Bilkent Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisans Programı'nı 1989 yılında birincilikle bitirdi.

Bilkent Üniversitesi'nden iktisat dalında yüksek lisans (1990) ile ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden iktisat master (1993) derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi'nden iktisat doktoru (1995) unvanını elde eden Başçı, 1995-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1999 yılında doçent unvanını kazanan Başçı, Para İktisadı, Finansal İktisat, Makro İktisat Kuramı ve Matematiksel İktisat konularında araştırma yaptı ve ders verdi. Başçı, İngiltere'deki York Üniversitesi'nde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak dersler verdi ve uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sundu.

Baçı'nın akademik çalışmaları, Oxford Economic Papers, Journal of Banking and Finance, Journal of Economic Dynamics and Control ve Journal of Mathematical Economics gibi dergilerde yayınlandı. Erdem Başçı'nın ayrıca Springer-Verlag ve Palgrave gibi yayınevleri tarafından basılmış kitaplarda yer alan ortak çalışmaları ve Türkiye ekonomisi üzerine yayınlanmış çalışmaları da bulunuyor.

9 Ekim 2003 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına getirilen Başçı, 10 Ekim 2008 tarihinde aynı göreve yeniden atanmıştı. Başçı, görev süresi 18 Nisan 2011 tarihinde biten Durmuş Yılmaz'dan, Merkez Bankası Başkanlığı görevini teslim aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder