ANASAYFA       SONDAKİKA       GÜNDEM       MAGAZİN       SİYASET      

15 Eki 2015

ABD: PYD'ye desteğe devam!


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ülkesinin PYD'ye verdiği silahlarla ilgili Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını belirterek, "IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük olağan basın toplantısında Suriye'de PYD'ye verilen silah desteğiyle ilgili Türkiye'nin kaygılarını değerlendirirken, IŞİD'e karşı savaşan grupları 'uygun biçimde desteklemeye devam edeceklerini' söyledi. Basın toplantısında Kirby'ye PYD lideri Salih Müslim'in ABD'den silah aldıklarına dair açıklamaları soruldu. Havadan yapılan mühimmat ve silah dolu paketlerinin de, İŞİD ile mücadele eden Suriyeli Araplar için atıldığını söyleyen Kirby, sorunun Savunma Bakanlığı'na yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

Kirby, Türkiye'nin bu konudaki endişelerini anladıklarını belirterek, “ABD ve 60'i aşkın koalisyon üyesi ülkeler için, IŞİD'e karşı mücadelenin önemli olduğunu unutmamak gerek. Bu konuda (Türkiye'nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye'de, IŞİD'e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

'UZUN SÜREDİR DİLE GETİRİLEN KAYGILAR'

Türkiye ile YPG konusunda çok yoğun görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Kırby, “Uzun süredir dile getirilen kaygılar ve Türkiye bu konuda çok da dürüst ve açık davranıyor. Bu endişeleri ile ilgili kendileriyle görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi. Bir gazetecinin Başbakan Davutoğlu'nun, " PKK, Türkiye'ye saldırdıktan sonra PYD ve PKK'ya yapılacak her yardımı Türkiye'ye karşı yapılmış kabul ederiz. Gerekli girişimlerde bulunuldu, protestolar da yapıldı. Eğer Suriye'den Türkiye'ye PYD de dahil sızma, saldırı, bir mühimmat ve silah nakli yaşanırsa Kuzey Irak'ta aldığımız tedbirler neyse Suriye'ye yönelik olarak da alırız" şeklindeki sözlerinin hatırlatması üzerine Kirby böyle bir açıklamadan haberinin olmadığını söyledi.



Posta.comtr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder